Buddhalaisuus

Mitä Buddhalaisuus on?

Buddhalaisuus on läntisessä maailmassa luultavasti nopeimmin leviävä henkinen perinne. Näinä aikoina saattaa näyttää siltä, että on valittava joko kapea-alainen vähäisiä näköaloja tarjoava materialistinen maailmankatsomus tai melkoista hyväuskoisuutta vaativa perinteinen uskonto. Tässä tilanteessa buddhalaisuus tarjoaa hyvin vanhan mutta hyvin radikaalin vaihtoehdon. Yhä useampi länsimaalainen on huomannut menettäneensä jotain oleellista hylätessään yhteiskuntansa perinteelliset uskonnolliset arvot ja etsii buddhalaisuudesta niitä inhimillisiä ja henkisiä arvoja jotka niin selvästi puuttuvat aikamme kolkosta kulutusyhteiskunnasta.

Meditaatioharjoitukset

Meditaatio on melkein kaikkien tuntema sana länsimaissakin, mutta useimmille se on kuitenkin vieras asia. Eikä ole ihme että on monenlaisia väärinkäsityksiä siitä mitä meditaatio on. Esimerkiksi luullaan että meditaatio on pääasiassa rentoutusta tai että se on transsitila, autuas keino paeta todellisuudesta, itsehypnoosia tai mielen tyhjäksi tekemistä. On totta että meditaation avulla voi rentoutua tehokkaasti ja että se voi tuntua autuaalliselta, mutta tämä hyöty on sivutuote eikä meditaation varsinainen tarkoitus. Meditaatio ei ole transsi, hypnoottinen tila tai tyhjiö. Se on tajunnantila, jossa koetaan lisääntynyttä tietoisuutta ja jossa kohotamme koko olemisen uusille tasoille – ei keino madaltaa sitä sumuiseen puolitietoiseen tilaan.

Sammaditthi Sutta – Oikean näkemyksen sutta

Jalo kahdeksanosainen polku on Buddha Śākyamunin opettama tie, joka johtaa kärsimyksen loppumiseen. Se sisältää moraaliohjeita ja käytännön meditaatio-ohjeita. Jalo kahdeksanosainen polku on neljäs Neljästä jalosta totuudesta ja voidaan tiivistää kolmeen kategoriaan: prajñā (paaliksi paññā, viisaus), śīla (paaliksi sīla, moraali) ja samādhi (meditaatio, keskittyminen).